Eerste energieleverende hoogbouwflat van Europa opgeleverd

Energietransitie

 

Eerste energieleverende hoogbouwflat aan de Henriëttedreef in Utrecht opgeleverd
* Europese primeur dankzij Inside Out renovatiesysteem *

 

 

Comfortabel wonen met weinig energieverbruik

Dat was het doel van de ingrijpende aanpak van een hoogbouwflat met 58 sociale huurwoningen. En dat is goed gelukt: Aan de Henriëttedreef in Utrecht-Overvecht staat nu de eerste energieleverende hoogbouwflat van Europa. De bewoners wonen er fijn en comfortabel.

De laatste woningen zijn opgeleverd. De hoogbouwflat wekt nu meer energie op dan de bewoners verbruiken. De woonlasten dalen en daarnaast ervaren bewoners meer comfort door een beter binnenklimaat en een verbeterde luchtkwaliteit in de woningen. Het renovatiesysteem combineert slimme multifunctionele gevels met duurzaam verwarmen en ventileren en duurzame energieopwekking. De woningen maken geen gebruik meer van gas en stadsverwarming. Het succes van deze aanpak gaat schuil in de combinatie van de integrale modulaire aanpak en de innovatieve toepassing van technieken.

Dit vernieuwende concept laat zien dat het kan!

Grootschalige verduurzaming van de bestaande hoogbouwflats in Nederland is hiermee een flinke stap dichterbij. De flat met daarin 58 woningen heeft door de modulaire aanpak van de renovatie een schat aan nieuwe kennis opgeleverd over hoe flats uit de jaren ’60 energetisch aangepast kunnen worden. De flats hebben veel woningen onder één dak en daardoor een beperkte ruimte om energie op te wekken. Deze kennis komt goed van pas omdat er circa 250.000 vergelijkbare hoogbouwflats in Nederland zijn die verduurzaamd moeten worden. Een groot aantal daarvan zijn in het bezit van woningcorporaties.

Het Inside Out-consortium

Het project is uitgevoerd door Bos Installatiewerken met haar ketenpartner Alkondor Hengelo in opdracht van woningcorporatie Bo-Ex. Naast deze projectpartners is het modulaire Inside Out renovatiesysteem mede ontwikkeld door Mex Architects, Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht en Bosch Thermotechniek, onder leiding van het Utrecht Sustainability Institute.