Renovatie roevendak

Daken, goten en hwa

Een roevendak is een traditionele dakbedekking. Het heeft een ambachtelijke, robuuste en strakke uitstraling. Dit zinken roevendak is een stuk vakmanschap van onze metaaldakdekkers en zinkmeesters. Het is volledig in eigen huis en handmatig van zinken platen vervaardigd. Dit dak is bestemd voor de restauratie van een monumentale toren in Kleef, Duitsland.
     

Een stukje historie van het project Reconstructie van het roeven torendak en het beeld Minerva voor Huis Koekkoek te Kleef, Duitsland

 

Midden 19e eeuw liet de toen wereldberoemde landschapschilder Barend Cornelis Koekkoek op het torendak van zijn atelierwoning Belvedère het 3 meter hoge houten beeld van Minerva plaatsen.

In 1933 was dit beeld vergaan en naar beneden gehaald. Met de brokstukken is in 1940 een gipsmodel gemaakt. Dit ging naar WMF om hiermee het beeld te gieten uit metaal. Echter is door de tweede wereldoorlog het beeld niet gerealiseerd, waarna het grootste deel van het beeld verloren gegaan.

Het bovenstuk van het lichaam is bewaard gebleven. Dit stuk was de basis voor de reconstructie van het totale beeld door atelier Willem Noyens. Het zinken torendak is gereconstrueerd door Bos Dakbedekkingen. In samenwerking met het Rijksmuseum, het Museum Kurhaus en Koekkoek, gemeente Kleef en anderen is de toren van Huis Koekkoek na 150 jaar in oude glorie hersteld.        

september 2012  ca. 1900