APK keuringen Gemeente Utrecht

APK veilig en gezond wonen

Utrecht start pilot voor veilige, gezonde woning met installatiechecks door Bos

De gemeente Utrecht start in juni met de pilot ‘Veilige Gezonde Woning‘ om ongelukken door ondeugdelijke gas-, cv-, water- en elektrainstallaties tegen te gaan. Een aantal geselecteerde woningeigenaren in de gemeente Utrecht hebben de mogelijkheid gekregen om deze installaties in hun woning te laten keuren. Ook wordt advies gegeven over energiebesparende maatregelen en duurzaam gebruik van de installaties. Voor de pilot werkt de gemeente o.a. samen met UNETO-VNI (de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de elektrotechnische detailhandel) het Energiepunt Wonen en Bos Installatiewerken Utrecht.

keuring-inspectie

Wethouder Wonen Paulus Jansen kondigde deze pilot afgelopen najaar al aan: “Ik liep al langer rond met een idee voor een ‘APK voor woningen’. Hartstikke mooi dat we nu echt gaan starten. Utrecht is de eerste stad in Nederland die hiermee experimenteert.”

Gas en elektra vragen om regelmatig en deskundig onderhoud door een erkende vakman. Slecht onderhoud van cv-ketels, geisers of verouderde elektrische voorzieningen leiden regelmatig tot gevaarlijke situaties zoals gaslekkages of kortsluiting door ontbrekende aardlekschakelaars of ondeugdelijke bedrading. De brandweer komt in Utrecht bijna twee keer per week in actie voor een incident met gaslekkages. Per jaar worden in Nederland gemiddeld 150 mensen in een ziekenhuis opgenomen na vergiftiging door koolmonoxide. Koolmonoxidevergiftiging doodt jaarlijks tenminste 11 mensen. Daarnaast overlijden ieder jaar één tot twee personen door ongelukken als gevolg van het werken aan een elektriciteitsinstallatie.

Veilig huis en lagere kosten
Naast een veilig huis, kan het bewoners ook nog een besparing opleveren. Alleen al een goed ingeregelde gasinstallatie kan al snel 100 euro per jaar schelen.

Bos Installatiewerken heeft veel ervaring met het uitvoeren van de APK keuringen. Doordat zij “Sterk in duurzame oplossingen” zijn én staan voor kwaliteits- en veilige installaties, is Bos door de gemeente voor deze pilot geselecteerd.

Meer info of advies? Klik hier of bel 030-2882488