Onderzoek energieneutraal wonen in monument

Duurzame energie

Woningcorporatie Bo-Ex wil het monumentale St. Antonius Gasthuis in Utrecht Oost geleidelijk aardgasvrij maken. Daarnaast gaat de corporatie een proef doen met vier nul-op-de-meter woningen en één ‘all electric’ appartement. Het doel: kennis opdoen op het gebied van energieneutraal wonen.

 

De eerste plannen ontstonden volgens projectleider Euson Engelentina kort geleden, tijdens de ingrijpende renovatie van de buitenzijde van het gemeentelijk monument.

 

“Samen met onze bouwpartner BOS Daktechniek uit Utrecht, die de restauratie uitvoerde, onderzoeken we op dit moment de mogelijkheden voor een energietransitie.”

 

 

Zonnepanelen op monument

De woningen zijn aangesloten op stadsverwarming en huurders koken op aardgas. Wanneer iemand straks verhuist, wordt het aardgas afgekoppeld en maakt Bo-Ex een voorziening voor elektrisch koken.

 

Maar de ambities gaan verder, vandaar dat de corporatie op korte termijn met een kleine groep bewoners gaat praten over de proef met de energiezuinige woningen. “We willen onder meer ontdekken welke combinatie van maatregelen tot het beste resultaat leidt qua energiebesparing. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan isoleren en ventileren, duurzame vormen van verwarming en het gebruik van zonnepanelen.” Dat alles gebeurt maar zelden bij monumentale panden. “Zeker de zonnepanelen zijn bijzonder. De afdeling Erfgoed van de gemeente Utrecht was heel enthousiast, want panelen zijn hier mogelijk zonder aantasting van het monumentale uiterlijk.”

 

Energierekening omlaag

Bo-Ex gaat ook experimenteren met het opslaan van de zonne-energie in accu’s, onder meer te gebruiken voor de algemene ruimten in het complex. “Met alleen aardgasvrije woningen gaat het energieverbruik nog niet omlaag, maar in combinatie met zonne-energie kan dat wel. Daarmee willen we ook de energierekening van huurders omlaag krijgen om bij te dragen aan de betaalbaarheid van de woningen. Hopelijk worden ze bij dat vooruitzicht ook enthousiaster over het energieneutraal maken van het complex.”

 

In de praktijk testen

De plannen passen in de ambitie van de corporatie om samen met de gemeente op te trekken in de richting van een klimaatneutrale stad in 2030. “Duurzaamheid is echt een speerpunt voor Bo-ex. Dat maakt mijn eigen werk ook leuker: projectleiders krijgen veel vrijheid om op dit gebied onderzoek te doen en zaken in de praktijk uit te testen. En uiteindelijk willen we toch allemaal af van fossiele brandstoffen, nietwaar.”

 

https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/milieu/energie/persoonlijke-verhalen/bo-ex-onderzoekt-energieneutraal-wonen/